Diskuze – kategorie

30
Srp
dieta a stravování na ZŠ
Dobrý den, píšu jako naprostý laik, znechucený člověk, který odhaluje zřejmě chybu v systému a neví si rady: Dítě má lékařem nařízenou bezlepkovou a bezlaktózovou dietu. Chodí do základní školy, kde se nevaří, obědy jsou dováženy. Dříve bylo možné dovézt i dietní jídla, nyní zhruba rok není. Co dělat, kam se obrátit? Základní školní docházka je povinná, škola by měla zajistit dítěti kvalitní stravu, dítě by mělo mít uspokojeno základní životní potřeby. To jej mají rodiče každý den poslat do školy s vlastním jídlem? Mají vůbec nějakou finanční podporu od státu? Nějaké "dietné"? Má se oběd dovážet z nějaké restaurace? Nemocnice? Rodiče na vlastní náklady? Jak v tomto případě MŠMT přispívá na stravu tohoto konkrétního dítěte? To jsou ty hygienické předpisy tak nekompromisní, že z jedné školy, kde se dieta vaří, nelze dovézt dietní oběd na jinou školu? A to ani nemluvím o učitelích, kteří mají obdobné potíže s běžnou stravou ... Poradí mi někdo?
Irena 30.8.2019
2
Zář
Dobrý den, se vším, co píšete v mailu souhlasíme. Víme o tom a vždy na začátku školního roku se s tímto problémem setkáváme. Škola - resp. školní stravovací zařízení má možnost poskytovat dietní stravu - bohužel je tam to má možnost - není to povinnost. I s tím, že tyto děti jsou poškozovány i finančně, protože příspěvek, který stát poskytuje na školní stravování, nemohou čerpat, pokud nemohou chodit na obědy. Zatím je to tak, že se zkuste se školou dohodnout - nikde není zakázáno dovážet i dietní jídlo. Záleží na tom, jestli ho stravovací zařízení, odkud se jídlo dováží připravují. Můžu vám doporučit, abyste se obrátila na školský odbor příslušného správního územního celku. Zároveň bych Vám chtěla doporučit, abyste napsala přímo na MŠMT a zároveň ombudsmance. Jenom když se o tomto problému bude mluvit a budou konkrétní podněty od lidí, podpoří to naši snahu na tom něco změnit.
Jitka Dlabalová 2.9.2019
2
Zář
Podívejte se do sekce -život bez lepku - stravování : https://www.celiak.cz/stravovani/skoly-skolky-menzy Je tam odkaz na vyhlášku o školním stravování ...
Společnost pro bezlepkovou dietu 2.9.2019

Přidat příspěvek do diskuze